4 mars 2008

Drevet går medan var man tiger

Drevet går kallas det när journalister i brist på annat jagar någon individ utför stupet för att få uppmärksamhet själva och kollegornas beundran. ~ Jo, för fan, vad trist det varit på sistone.. vi får väl dra till med nån publik hängning igen, vad har vi?

Det är ju lättare än att googla runt lite på vissa ord och där lätt hitta de öppenhjärtiga, snarare än att hitta i mörklagda områden där de riktiga bovarna och banditerna håller till, och där man riskerar att sätta sig själv och sin familj i fara om man pratar för högt.

Lata är vad dom är. Och så ska de leverera till spalterna, det ska fyllas upp även om det inte finns något att berätta.

Självklart finns alla sorters journalister, och jag träffar både stillsamma bakomkulissernaskribenter som bevakar ett visst ämnesområde, och de som gång på gång berättar var de jobbar och vilka dom träffat eller känner, och som anser sig vara "riktiga" journalister.

Tänk att få sparken för att man varit öppen i sin egen privata blogg, för att man tyckt eller skrivit något, kanske hasplat ur sig något.. och så sitter någon vän av ordning där på jobbet och går till cheferna och.. och så ligger det där man skrivit och skvalpar i alla cacheminnen, i all evighet, hur raderad källan än är.

Problemet är gammalt. Och det är alltid värre att vara... hrm, knaster knaster. Just det, man får vara mycket noga med vem man kritiserar eller avslöjar och inte minst vem eller vad man driver med eller skojar om. Humor får bara stå-uppare stå för, men även där finns gränser och tabun, som givetvis är de mest tacksamma områdena att röra om i - på egen risk.

Bäst att hålla käften va. Som de flesta gör på mitt jobb. Det tigs så mycket att man blir ansedd som bråkmakare om man över huvud taget har en åsikt om nån skitsak.

Det är väldigt obehagligt när man känner att något är i görningen, och att man troligen snart ska få sparken, eller nåt. En del blir avtackade och går vidare till nya jobb och får tal och blommor medan andra bara slutar från enda dan till den andra utan någon som helst förklaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar