6 mars 2008

Om x minuter

Det är tidig kväll. Kanske lite före nio, men det känns som natt på hornsgatan. Bussen tänker inte komma och jag vill ändå inte ta den om den kommer eftersom jag nästan är hemma. Det är öde förutom bilarna som kör ett jävla rally västerut. Skitstövlar, tänker jag. Riskera folks liv för nån ynka minuts tidsvinst till rödljusen vid hornstull.. Man hinner med nöd och näppe över gatan och får springa för att inte bli prejad i mörkret, för stan har sparat på all belysning, och de korta och få släppen ger bilisterna ständigt företräde fastän de har det bekvämt och varmt i sina säten och musik i högtalarna. D och jag var överens idag. Bilar ger inte staden nåt som helst mervärde, de ska bara snabbt igenom. Bilåkandet är istället för folkliv. Istället för spårvagnar och breda trottoarer och folk som äter en bit ute med vännerna istället för att mikra ensamma i groteskt överdimensionerade kök. Det är valet vi gjort. Utan utefolk inget uteliv. Utan servicebehov inga tjänster. Då får man bara dessa hårsalonger och trafikskolor, och precis lika torrt i huvudstan som i vilken svensk småstad som helst.

2 kommentarer:

 1. Håller med om Hornsgatan, det är otroligt hetsig bilkörning där, undrar varför, är det genomfart för nån särskild sort just där ?
  Var är de på väg, de som kör som idioter ?
  Det finns faktiskt vissa vägar häromkring där man också får känslan av att det bor statistiskt många fler idioter än på andra ställen.

  SvaraRadera
 2. Lite är det signalfelprogrammering på Hornsgatan. Det gör att man kan se bussen komma där 500 meter bort och den har 3 möjliga signalstopp till busshållplatsen på andra sidan gatan där jag ska på. Vid varje stopp står folk och har tryckt på knappar för att få stopp på trafiken och komma över.

  Ändå kommer man inte över gatan i tid för att hinna med bussen. Det blir helt enkelt inte grönt och trafiken är för tät. Svish åker bussen förbi, och så missade man bussen och får stå 12 minuter till nästa - och får ingen lunch.

  Och det här vet ju bilisterna, att de kan köra på utan att behöva stanna, och att det är rätt åt fotgängarna att de får ruschande springmarcher i onödan och får får för lite mat.

  (i brist på allmän klagomur..)

  SvaraRadera