18 april 2007

Skolmassakern - som ett krig i miniatyr

Så har en ensam galning slagit över igen och tagit sin hämnd för att... han är fruktansvärt förbannad på att han inte får.. ja, får vad? Vad är det alla behöver och som man mördar om man inte får?

Tyst ensamvarg utan vänner skriver DN i en av alla artiklar efter skolmassakern i Virginia. Expressen radar vittneskommentarer. Den före dette anonyme blivande numera kända mördaren hade bestämt sig för att döda. Ett helt paket med brev och filmer från mördaren har tydligen kommit in till tv-bolaget NBC, och ger troligen förklaringen till hur han kunnat ge sig själv rätten att meja ned och mörda utan pardon.

Vad kan vara tillräckligt att skylla på för att mörda oskyldiga?
Vad är skillnaden i motiven för en enmansattack mot oskyldiga och en nations militära attack mot oskyldiga? Varifrån kommer all denna aggressivitet? Och vad är den symptom på?

Soldater kan skylla på att de bara gjorde som de blev tvingade. Folk som tiger och blundar kan säga att de var rädda för att blanda sig i eller inte hade nåt med det att göra. Personlighetsstörda kan säga att de tvingades göra vad några galna inre röster sa till dom.

Som ett riktigt krig, fast i miniatyr. Offren har inte en chans. Någon tar sig makt och gör sig skyldig till övergrepp - men kommer aldrig vinna annat än avsky för sina handlingar och sorg för alla drabbade.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar