13 juli 2010

69 meter över havet

Orten här ligger 48 meter över havet enligt yr.no och eftersom jag bor på kulle och högst upp i huset lär det vara ungefär på 63-metersnivån, men inte 69 som varit snyggare. http://www.yr.no/sted/Sverige/Stockholm/Hammarbyhöjden/

Det blev en konstig rockad det här året. Jag flyttade ifrån dalgången mot Tanto, och ett snäpp sydösterut, för att få ett högt guldsolssydvästläge och slippa den där deprimerande skuggan som slog in på kvällarna ungefär när jag kom hem från jobbet, jobbet jag jobbar på för att bland annat ha råd att bo just där.

Men det är okej att bo här på höjden ett tag till tills jag vet vad jag vill egentligen, utöver att bo själv, för första gången på 30 år eller mer. Närmare bestämt 32 år.

Känner lite press från sociala grannar. Men jag orkar inte glida ner på gården till gemensamma uteplatsen. Jag vet ju knappt vem jag är längre. Vad jag än säger låter det bara excentriskt. Men inte för mig. Jag fattar ingenting om varför inte folk rör sig någonting, ens i närmsta världen.

Jag har tröttnat på mig själv. Jag är inte trött på mitt eget sällskap och mina egna upplevelser, men har blivit så bortrankad och feltolkad genom åren att jag inte tycker om den roll jag får i de sociala spelen. Jag förstår att det är så enstöringar beter sig. Man ställer sig åt sidan, inte för att man vill vara själv, utan för att slippa bli skadad. Man är kanske inte enstörig från början, kanske bara blyg och oframfusig.

För egen del, och jag ska inte gå in på vad jag brukar råka ut för, så ogillar jag hur tjejer ständigt förstör varandras möjligheter på olika plan istället som killar, som teamar ihop sig på beständiga sätt över tid, och ger varandra jobb och ordnar roligheter och löser problem ihop. Det är att förenkla, men många tjejer bara pratar.

Fast alla killar har inte såna gäng, och många blir också utan kvinnor, för den starka mansflocken lockar till sig tjejer, som också vill ha lite kul, men tjejerna byts ut efter hand.

Ofta är de enslingar med nåt extra järn under västen man möter när man är ute ensam tjej i stan eller på resa, och man blir skräckslagen: de är som svarta hål av längtan, där kvinnan ska lösa hela utanförskapet och skapa social stabilitet, all närhet och social legitimitet.

Nej. Jag är inte med på banan. Parförhållanden tråkar ut mig. Jag vill inte ha det. Känner jag ett stråk av tillfälligt intresse eller förälskelse så blåser det över som en laddning i atomosfären och ett kort åskväder. Sen kommer solen fram igen och man är fri.

Hur ska då andra uppfatta en, när man alltid ställer sig åt sidan och säger varsågod. Gå före ni, ta bästa jobben, låtsas som jag är en idiot, trumfa över ni.. jag vill inte vara i uppmärksamhetens centrum, för jag är redan där. Och jag vill inte ha nån som tar över i mitt centrum och rumstera omkring och dissa det jag tycker om.

När de värsta egona i sociala spelet paraderar då vänder jag mig åt ett annat håll. Och rullar iväg med cykeln.

- Du kan om du bara vill, sa modern och alla lärare. Ja, och jag vill inte dansa små grodorna och ha hårda tofsar och vara fin. Jag vill cykla till badklippan och dyka i.

Det är det jag vill.

4 kommentarer:

 1. Det var ett starkt inlägg E !

  Jag har läst det flera gånger och tänker att det finns verkligen ingen som skriver som du, som kan se på världen så befriande.
  Det finns vissa fraser som slår an en tanke hos mig, du sätter ord på något jag känt, något som skavt ett tag, nu vet jag.
  Har verkligen saknat ditt skrivande men samtidigt gör ditt inlägg mig lite ledsen, för din skull, för det andas en viss sorgsenhet över nåt slags utanförskap som du upplever.
  Och jag tänker på hur fri du förefaller, hur du inte var besvärad som jag på Berns av att nästan alla andra var i 20-årsåldern. Jag vill gå hem då men du är helt cool med det. Jag önskar verkligen att jag var lika fri som du. Jag jobbar på det men har ju mil kvar att gå innan jag är i närheten.
  kram
  A

  SvaraRadera
 2. Tack, vad snällt skrivet. Du läser nog mig på ett speciellt sätt, tror jag. Hade behövt skriva väldigt mycket det senaste året, men det är som det är i en sargad familj, det är inte så lätt.
  Det är inte heller lätt med alla skuldkänslor heller. Om man gjort si, gjort så istället. Hade det gått bättre då..? Jag har inte varit så totalt självuppoffrande som jag sätt kvinnor på nära håll vara. De gör inget för egen del utan fixar åt familj, man, barn, fixar på jobb, berättigar sig, och är himmelskt duktiga.
  Jag tycker livet är är jävligt hårt, men har kanske sett såna mörkersidor i samhället att jag helt enkelt är livrädd att sticka ut mer.

  SvaraRadera
 3. Tro inte att något varit annorlunda för att du varit självuppoffrande...en sån mamma blir ingen bra förebild.

  SvaraRadera
 4. Tro inte att något varit annorlunda för att du varit självuppoffrande...en sån mamma blir ingen bra förebild.

  SvaraRadera