25 oktober 2008

En bartender har ordet

De snåla finns i alla åldrar.

Man ser dem när man ska splitta en nota med gänget. De snåla räknar exakt på kronan vad de själva beställt, även om de ätit på andras tillbehör, och vill helst betala sist med sitt kort så att dricksen de andra lagt görden snåles andel av notan mindre.

De snåla älskar gratissaker, drinkbiljetter och bjudmat. De kan var hur rika som helst.

Var på pub. Pratade med en kille vid bardisken som var bartenderkursanordnare. Han pustade lite efter sin hårda arbetsdag som företagare inför bartendern på Half way inn, den lilla puben som är känd för att vara ett typiskt mysigt och (tidigare) inrökt söderhak med lokala stammisar.

Jag nämde, apropå hans bartenderutbildningar, att man ganska ofta blir kasst bemött när man ska beställa något ute på krogen, om man ens kommer åt att beställa, och jag hann inte avsluta åsikten, då han bröt av:

- Vet du varför..?! Jag vet, för jag är proffs.. det är för att såna som du.. Ni är såna som vi [bartendrar alltså] inte låtsas märka, för vi vet att ni inte kommer att spendera. Ni går ut och så snålar ni, vänder på varje krona och gör inte av med mer än 100 kronor på en hel kväll.. Så varför skulle vi bry oss om er??

Försökte inte bemöta eller diskutera med honom. Jag är nämligen proffs på att vara kund, och kunden har kanske en syn på saken som borde intressera säljarna.

Bartenderkursanordnaren ville inte prata med mig, utan hade fullt upp med att få bartenderns uppmärksamhet, och inte för att beställa, för öl hade han, men han ville också ha hennes lyssnande. Hon lyckades ändå servera alla andra i baren, eftersom hon är en bra bartender och dessutom en bra lyssnare.

Såg framför mig bartendrarna som står i en evighet och fixar och trixar dutteliduttdrinkar åt två omständliga tjejer i baren, och beter sig som att andra gäster inte finns. Bland de yngsta därute på krogen finns det nog en och annan som verkligen är i kategorien "max 100 kronor ikväll och sen bli bjuden" och som aldrig bjuder någon annan, eller köper en omgång till.

Har aldrig sett nåt annat än snabb och bra service till alla i tur och ordning på Half way inn, och inte alls efter nån ålders- eller ballhetsrankning. Och just här valde Herr Bartender att stå och ta sin efter-jobbet-öl, troligen för att personalen är så trevlig.. osv.

Och här kommer det som skulle kunna sammanfattas med "osv"

Det finns en faktisk logik i att om det inte går att köpa, så blir inget köpt. Om handlarna aldrig tar in det man vill ha i sortimentet, så köps inte varan. Om man ber dem ta nåt speciellt, typ en viss snussort som saknas, säger de. Nä sörru, det är ingen som köper den Säljarna vet kanske inte, för om de inte frågar eller anpassar sig efter de faktiska kunderna och istället kör vidare på försäljningssiffror utifrån det utbud de redan har har. Man tror man vet vem som kommer köpa och vem man ska vända sina säljansträngningar mot.

Är man då en dålig kund eller är säljarna dåliga på att erbjuda det som kunderna vill ha? Eller har säljaren missuppfattat vilka kunderna för en viss vara eller tjänst egentligen är, och vänder sig till fel grupp? Vilka är egentligen köpstarka på vad? Jag vet i alla fall vad jag brukar vara beredd att betala för och när jag tvekar.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. Du har som alltid öga för både detaljer och sammanhang.
  Stod just igår och såg en sån bartender göra "dutteliduttdrinkar" i oändlighet medan vi andra stod där och väntade på att få beställa.
  En säljare som inte bryr sig om hur kunden ser på saken har ju inte fattat nånting.

  SvaraRadera
 2. Du har som alltid öga för både detaljer och sammanhang.
  Stod just igår och såg en sån bartender göra "dutteliduttdrinkar" i oändlighet medan vi andra stod där och väntade på att få beställa.
  En säljare som inte bryr sig om hur kunden ser på saken har ju inte fattat nånting.

  SvaraRadera