16 augusti 2005

Skilja sig från spriten

När suget efter alkhol är större än allt vett inför morgondagen börjar man gå över gränsen. Hälla i sig 10 glas vin på söndagnatten innan man börjar jobba, och tro att man är nykter när man går till jobbet, fast alla ser att nåt är vingligt och mycket fel.

Hände i förrgår. Jobbet agerade direkt. Och åtgärderna sattes in idag. Det är ju en stor skilsmässa som måste till. Sorgen att mista sin "bästa" vän. Sin partner, glädje och tröst.

Har nämnt det tidigare om missbruk. Att det är när man inte själv längre är herre över situationen och längre kan välja själv som bruk övergår till missbruk, och det kan gälla spel, sprit, droger, kärlek... och själv blir man stående där och ser nåt "normalt" som under ytan blivit till misär.

Hon dricker aldrig mycket ute på lokal. Sippar långsamt på nåt. Men desto mer hemma tydligen. Förstod inte häromveckan när hon sa att det blivit så mycket festande på sistone. "Va? Men du har ju bara suttit hemma!" Men nu förstår jag varför hemmalivet gått före så mycket annat.

4 kommentarer:

 1. känner tyvärr igen mig i det där, just att kunna dricka hur lite och lugnt som helst ute på lokal men sen ta igen det när man kommer hem. Ingenstans beskrivs just det när det handlar om varningstecken för alkoholism, har länge länge trott att jag inte haft problem eftersom jag absolut aldrig ballar ur bland folk. Det gör jag hemma när jag är ensam. Inte varje kväll men alldeles för ofta.

  SvaraRadera
 2. Lätt att säga, men kanske är det vettigt att se till att man inte har så mycket hemma?

  Själv har jag pga av tonåringar allt i spritväg inlåst. Det skulle verkligen kännas som att skåpsupa att leta upp gömstället, fingra upp kombinationen på låset, och hålla upp utan att avslöja gömstället. Brukar ha en folköl eller två i kylskåpet, men tycker inte att det är speciellt gott.

  Man kan ju göra som Bridget Jones, ha stenkoll på "enheterna", och sätta en gräns, oavsett var de dricks.
  Hoppas du klarar av att dra ner!

  SvaraRadera
 3. Ibland så undrar jag vad jag själv har för alkoholvanor. Dricker i stort sätt bara whisky och det har hänt att jag precis efter att ha ätit frukost tidigt på morgonen känner ett stort sug efter ett glas whisky. Då inser man ju att man kanske borde dricka mindre. Jag dricker inte mycket varje gång jag dricker, blir aldrig berusad. men jag dricker ofta, en "skvätt" eller två dagligen i stort sätt.

  Anders

  SvaraRadera
 4. 2 enheter per dag alltså. Men då somnar du inte berusad i alla fall...

  Har aldrig kännt något morgonsug. Däremot blir jag ölsugen en het solig seneftermiddag på stranden när man ser någon korka upp en kall Corona.

  SvaraRadera