4 mars 2014

Följa pilen på gröna linjen

4 mars.

Pilar och färger kan förvirra mer än förtydliga.

I Stockholms tunnelbana kör tågen vänstertrafik, men på gator och trottoarer är det högertrafik. Som fotgängare bör man alltså veja till höger vid möte med annan person, och detsamma även på en perrong, om man nu inte är för nära kanten.

Vid t-banespärrarna försöker man sen en tid införa högertrafik för själva in- och utpasseringen, men sen det är samma gamla vänstertrafik när det gäller tågen. Lite knepigt det där.
Vid Skanstull får ett grönt band med pilar folk att krocka med varandra på perrongen.

Jag antar att de försöker förenkla genom att pila över resenärer till den norrgående perrongen fast det är en dubbelriktad perrong, med tåg som går både norr- och söderut, och en station med flera utgångar.

Folk krockar.  (kommentar: efter nån vecka togs de trafikfarliga pilarna bort)

4 kommentarer:

 1. Jag tycker också att det är högertrafik som gäller när man går men känner mig ibland rätt ensam om den uppfattningen. Och vem har hittat på vänstertrafiken i tunnelbanan ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit vänstertrafik i tunnelbanan sen den började, man man är så van att man inte tänker på det alls. Och folk vejer inte åt nåt håll och går i bredd. Men om man stanna före ett möte så vejer folk. Stannar man inte går de rakt på...

   Radera
 2. Typiskt. Allt blir bara mer och mer tillrättalagd och uppstyrt. Topstyrt. Som om vi vore allt mindre lämpade att tänka själva och väja när vi skall väja samt välja rätt väg för att orsaka minsta möjliga kaos. Är det kostnadseffektivt eller varför?

  Man skriver rutiner och PM som hela tiden skall uppdateras och ändras. Någon eller några har betalt för att fixa till det åt medborgarna. På sjukhuset i Halmstad tog man nyss nya tag. Ett fräscht nytt styre i landstinget beslutade att alla skyltar skulle bytas mot nya. Enda skillnaden var att till exempel ögonmottagningen nu hette ögonmottagning. Alla mottagningar fick plötsligt inte avslutas med -en. Någon hade nog betat för att planera det här på arbetstid.

  När jag kommer till Stockholm nästa gång tänker jag göra precis tvärtemot vad pilarna säger åt mig att göra ;) För jag slår bakut när man inte litar på att jag kan själv. Nu som då när jag var 2.

  SvaraRadera
 3. Galet med förändringar som inte förbättrar, speciellt i vården, där pengarna med annan fördelning skulle kunna lägga mer på själva vården.

  De här gröna pilarna togs i alla fall bort. De var förvirrande.

  SvaraRadera