5 maj 2011

Den mossifierade somnar om

Det är kallt ljus, vit himmel med tråkiga stråk av grått, och de nyutslagna träden gör sig inte riktigt, inte utan sol och det varma ljuset.

Jag har skitont i händerna, fingrarna mest, och tänkte försöka somna om och kanske ha mer kraft senare.
Jag får bara inte prata för mycket. Jag behöver skriva mer istället för att tjafsa och blaja och säga saker som inte är genomtänkta.

Skulle kanske be nån doktor skriva ut petedin. Blev tvångsinjicerad med sånt när första barnet skulle födas.
- Vi kommer faktiskt inte hjälpa dig med det här annars, sa dom och hämtade sprutan, och sen kunde jag inte formera ett enda ord, tungan satt fast. Försökte ropa men fick inte ut ett enda ljud.
Jag kunde inte säga att jag hade precis lika ont som tidigare och desperat behövde dricka vatten. Inte ens H, som satt bredvid, märkte att jag ville kommunicera nåt.

Ett tyst och maktlöst paket blev jag. Och så himla behändig för barnmorskor och läkare. Ett helt gäng läkarkandidater kom in och kände med kalla okända fingrar inuti, jag kunde inte säga något om det heller eller värja mig.

I vanliga vardagen väljer säkert en del att vara tysta, och inte avslöja någonting, och det blir en slags omvänd maktutövning. Låta andra avslöja hur korkade de är och dra i snörena, och snurra sina karuseller varma, och helt slippa ta konsekvenser.

När jag under de senaste åren försökte eller började säga nåt på avdelningsmötena suckade min chef högt innan jag knappt hunnit börja säga nåt. Och bröt av, viftade bort. Och jag tystnade så småningom och blev utan inverkan på någonting. Jag fick inte bidra, fick inget säga.

- Det har jag aldrig sagt! skulle hon säga, om hon läste det här. - När skulle jag ha sagt det då? Va? Vilket datum?

Lite lustigt. Man kommer med en idé och får ett solklart avsnoppande:
- Och varför har du inte tänkt på det tidigare då?
Eller man kommer med ett förslag på någonting som man tycker behöver göras eller skulle kunna göras på ett annat sätt:
- Jaha, och varför har du inte gjort så tidigare då!! Om det är så bra. Va?!

Till slut orkar man inte uttrycka vare sig åsikter, idéer eller förslag. Med det inte sagt att mina idéer är speciellt bra eller originella. Jag hörde bara till de personer vars tänkar och idéer inte ska finnas med på nya kartor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar