18 mars 2011

Stå vid gröna tunnor

Jag menar, vad spelar det för roll med alla mijötvänliga små barnfamiljer och tjejer i alla åldrar som samlar sina återvinningssaker och sorterar plastlock här och burkar där när stora områden dör för mänsklig framtid genom fruktansvärt kortsiktigt industritänkande, där man skiter i kommande generationer.

Min päron tänker nog att de vill att barn och barnbarn ska få det bra. Om de är duktiga. De tänker inte på framtiden globalt och för så många som möjligt. Och att det är de som lever vidare som ska leva med skiten.

Så positiv är jag. Men jag är lugn. Vi står ju på fast berggrund här och använder mest el i världen per person. Varför inte bjuda in fler och fylla upp vårt glesa land. Antagligen står en del av högkonsumtionen av el mycket på att många bor i väldigt stora lägenheter och villor, ihop med högutrustade kök med apparatparker och dator- och medieutrustningar i alla rum och åt alla i familjen.
Japanerna, med 55 reaktorer får hälften av sin el från kärnkraften liksom vi med 10 reaktorer. Vi skulle klara oss med hälften med en energikonsumtion på japansk nivå.
--
Kanske är det så att vi kommer få ta emot miljöflyktingar eller själva bege oss ut på långa fotvandringar och knacka på dörren till länder som inte är ett dugg intresserade av att släppa in oss.
Känslan den senaste veckan har varit ren mardröm. Först en tsunami värre än vad som är tänkbar, som mosade hela orter inklusive 10-tusentals människor som inte hann undan, och på det kärnkraftshaveri med troliga härdsmältor och hot mot folks hälsa under väldigt lång tid. Totalt moment 22 att tvingas ut på grund av jordbävningar, och sen tvingas in pga samtidigt hot om radioaktiva nedfall, och ett räddningsarbete av tsunamioffer under hotet av kärnkraftsolyckorna.

Hörde svensk tv-debatt igårkväll, och som vanligt intar man sina positioner för och emot. Man skulle önska mer en allmänt mål att förbruka mindre el, men också att de saker vi använder blir riktigt elsnåla och helt återvinningsbara. Många elprylar byggs med inbyggt slitage så att de ska bytas mot nytt efter mycket kort livscykel, och kan ofta inte repareras. Folk river ut hela inredningar, och byter till ny, ännu värre slit och släng än på 70- och 80-talen.
Och så självfallet stödja forskning och utveckling av miljövänliga energikällor, och att vi inte som nu är totalberoende av fjärrel enbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar