12 februari 2011

Allergi mot flum

Angående Indien, droger, hippisar och diverse flum:

Lite myt det där att alla reste till indien för att röka braj på 70-talet.
Var där ett halvår utan att ens av misstag få det i soppan eller kladdkakan.
Jag rökte helt enkelt bara tobak (och beedisar var billigast) och jag var aldrig direkt sugen på sötsaker heller. Kanske det ena hörde ihop med det andra.

Vi sena 50-talister tyckte nog att vi kom dit lite försent, som vanligt. Hippisarna hade redan börjat urarta, och var mer att betrakta som övervintrare eller veteraner eller hade utvecklats till rätt smarta affärsmän. Och de var inte direkt några förebilder heller. De satt avklädda och påtända utklädda till sadhus, med lusiga skägg och heliga sår på benen och predikade skit, och bjöd unga tjejer på droger och sålde dyra klumpar och piller till killarna.

Det ansågs nog då, ganska allmänt, att diverse droger, använda på rätt sätt, under ledning av invigda och gärna i anknytning till nåt ashram, den korta vägen till högre tänkande och diverse frigörande och extaser. Bla-bla nirvana. Till exempel att röka på som fasen på dansashram och tro att man (alltså unga tjejer) frivilligt tillämpade kroppslig frigörelse för egen del, när det nu var efter gubbarnas pipor. Det där klarar man med bra DJ:s nuförtiden, och de behöver inte predika någonting alls, bara spela bra musiken så att folk kan dansa loss lite.
Då skulle man linda in det i en massa religiös lera och bla-bla, tyckte jag.

Vi som var skeptiker blev nog mer insatta i hierarkierna i själva drogspektaklet - med fattiga heroinister som till och med sålt passet och blåögda drogresenärer i botten, och uttråkade kokainsäljande jetsettare med sjuka partyn i toppen - än övertygade om någon väg i livet.
Och det är väl inte mycket som ändrats på den fronten, mer än att drogerna snabbt spreds överallt och är kriminella, medan det mer lagliga flummeriet är i var mans mun i form av hälsoblaj.
Man kan ju tro på precis vad som helst.

Motsatsen till flum är politiskt insatta unga som använder nätet som kanal för behov av faktisk frihet.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Otroligt bra det du skrev. Jag var också 1977 på Ios och tillhörde gänget som vägrade droga. Det betyder inte att jag var en tråkig jäkel tvärtom...

  Hade däremot en flickvän som försvann in i Ios dimman året därpå och jag har fortfarande inte sett henne igen.

  Tittade på dina bilder och blev nyfiken på det som hänt de som syns på bilderna. Har en massa bilder från 1977-1978 från Ios. kanske skulle posta dem nånstans :-)

  SvaraRadera
 2. Du skulle kunna skicka bilderna till mig så lägger jag upp dem på Ios-bloggen under rätt år, och ämne.
  Kan skickas till eviedee på gmail.com.

  SvaraRadera