28 oktober 2008

Vad är Stockholm? (Blogstafetten)

Kristina af Knusselbo ställer i Blogstafetten frågan Vad är Stockholm? och jag får äran att tolka det som jag vill. Jag gör det enkelt för mig.Farmor i korsningen Katarina Bangata och Ringvägen runt 1930. Hon föddes på St Paulsgatan, hade första lägenheten på "Kattis". När hon gifte sig och barnen blev fler hyrde man bara nåt större.


Det finns olika teorier om varifrån namnet Stockholm kom. Staden grundades på stadsholmen och ekstockar användes till allt möjligt på ön, som låg strategiskt. Stockarna användes för att markera gränsen mellan Uppland och Södermanland, till byggen, och för att till exempel stoppa fartyg. Läget mellan Mälaren och Saltsjön innebar ett geografiskt stopp mellan sjö och hav. Man kom helt enkelt inte vidare och även om staden inte var målet, var det många som fastnade här.
Stan kunde lika gärna ha hetat Stoppholm.

För mig är Stockholm stan jag är född och uppvuxen i, en plats jag känner rätt väl, och en plats som skulle kunnat vara en hembygd.

För farmor var det lätt att fortsätta bo i kvar i stan och fortsätta sitt stadsliv som ung vuxen. Hon hyrde en liten lägenhet på "Kattis", Katarina Bangata, och promenerade till jobbet på Kungsgatan. "Varje morgon fick jag 1 kr av M. till lunchpengar. Då gick man t.ex. till Brända Tomten vid Stureplan och åt en en lunch, inte alls dum, för 75 öre." På kontoret träffade hon sin blivande man. Han tyckte de skulle bo på Östermalm medan hon hellre ville bo på Söder. De kompromissade och hyrde i Vasastan. Och när de blev fler kunde de flytta vidare till större inne i stan.

För ungdomar som växer upp i Stockholm idag är det inte så. Man köper sig till en plats i stan, vilket kräver god inkomst och jobben går väl oftast till välutbildade inflyttare som legat vid universiteten. När barnen till de nya stockholmarna växer upp kanske de, efter sina utflykter och utbildningar på studieorter ute i världen kan "flytta hem" till sina föräldrars gamla lägenheter, i Stockholm. Men just nu är det bostadskris för de unga. De flyttar ofta inte hemifrån förrän de är 25 och kan ha turen att få en etta inne i stan vid 35.

För unga på mindre orter finns inte mycket val. Stan är målet, men man vet att man ju alltid kan flytta "hem" sen. Men om det är något stockholmare inte har så är det just hembygd.

Mitt ämne till schmut: http://www.schmut.net/ är: Hur jag gör för att smila och småle en smula
http://blogstafetten.blogsome.com/Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Det var trevligt skrivet (men inom parentes var ämnet "varför Stockholm?" och inte "Vad är Stockholm?". ... :)

    SvaraRadera
  2. F*n, kan visst aldrig hålla mig till ämnet..

    Faktum är att jag måste ha läst fel varenda gång. Varför Stockholm?
    Det blir ju en helt annan grej...

    SvaraRadera