7 oktober 2008

Byta namn mot stalkers

Stalkning ska ge upp mot 4 års fängelse, skriver DN och jag ser ett inslag om det på Rapport . Det föreslås bli kriminellt att systematiskt förfölja en annan person, även om förföljelsebeteendet i varje del kan verka harmlöst.

(För första gången hörde jag ordet stalker utalas som 'stallker'' och förföljelsebeteendet som 'stallking'. Nog för att det har en annan betydelse än förföljelse, men det klingar väldigt svengelskt. )

Igårkväll fick jag mail från en stalker från förr. Han jobbade på en indisk restaurang dit jag gick ibland, men jag kände honom inte, var bara normalt artig. Han visste att jag hette Eva, inget mer. Sen var jag bortrest under ett år, och nån gång under den tiden avslöjade en kompis mitt namn och telefonnummer och när jag kom hem från resorna började förföljelserna. Han dök fram bakom bilar när jag var på hemväg från jobbet. Jag fick slå igen porten precis framför honom. Han stod utanför och väntade när jag gick ut. Han hade varit hemma och släppt ner brev och dikter i brevlådan. Han ringde och hotade om vad som skulle hända om han inte fick träffa mig. Han hotade att ta livet av sig, hotade att flytta hem... och så blev det. All the way to India. Jag tog aldrig reda på varför han åkte hem igen.

Han har nu tydligen googlat på mig efter alla dessa år. Skriver att han bor i Indien och är gift och har barn. Han tycker att det skulle vara trevligt om vi kunde ta upp kontakten:
I would love to hear from you. Meanwhile, " ha det soa bra med alting ".Så trevligt det kan låta. Jag var livrädd för honom. Jag kan ju skicka tillbaka hans "dikter" till honom och hans fru om han börjar bråka igen..
Jag kommer inte svara på mailet, och namn borde man ju bytt för länge sen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

  1. Det var ännu värre än så, det ska visst stavas (och uttalas) "stalkning" på svenska. Det låter ju helt sjukt...

    SvaraRadera
  2. Det var det jag hörde igår. De har väl haft bryderi om svensk översättning och haft lite bråttom, och tvingat haft akut möte med språkpoliserna på tv om hur det ska uttalas.

    Illa låter det, men än värre är det.

    SvaraRadera