5 april 2008

Latte-galen

Jag menar inte latte. Jag dricker espresso med en liten skvätt mjölk i, typ cortado. Eller direktbrygger mitt Zoéga med tratt. Orkar inte längre beställa espresso på stan för allt tjafs. Nä, det är inte en cappuccino jag vill ha.. nej, inte en macciato. Och så vill de ha 5 spänn extra för 1-2 millimeter mjölk. Det är nygjort starkt och gott kaffe jag vill ha, med en liten skvätt mjölk i. Pytteliten.

Jag menar latin. Såg Latin Grammy awards från 2007 på tv igår - från Las Vegas typiskt nog - och hörde Ricky Martin säga ungefär: ~ fortsätt vara stolta för spanskan, den är vårt språk, men lär er engelska också. Stora behållningen var Calle 13 från Puerto Rico, och trumsektionen som gör en så glad att se. Det är så ballt och det är livet i oss, och man känner det speciellt om man har en sån slags orkester framför sig på gatan.

Jag måste lära mig spanska också utöver engelskan. Bara curason räcker inte. Vi småspråkingar har ändå en viss fördel i att tvingas lära oss ett eller flera världsspråk. Den spanskspråkiga kulturen är så stor och (lika) självgod och (lika) självförsörjande som den engelskspråkiga, att de inte behöver lära sig andras språk. Så vägen till ingångar (utöver musiken) är bara genom språket.

2 kommentarer:

 1. besserwisser/dotter6 april 2008 13:57

  cc utan h uttalas "tsh". alltid. således stavas det macchiato, med ett viktigt H efter som säger "hej! uttala mig som ett K". samma sak med G, som utan H efter uttalas djjjj. därav H:et i lamborghini. ok jag hör hur dina intresseöron fladdrar intensivt men hallå, det här är viktigt.

  btw, menar du cruasán eller corazón? en viss skillnad på en croissant och ett hjärta lirrom. för vissa åtminstone.

  SvaraRadera
 2. Om jag ändrar feltstavningarna i min text blir det fel.. och din kommentar kommer verka konstig.

  Den jäkla spanskan förstår jag inte mer än två ord av. Än mindre stava.

  Jag föredrar kort sagt cortado(?), gjort med hjärtat.

  SvaraRadera