1 april 2008

Kallt stål

Nä, nu går det för långt med nymoralister och arbetlivsshetsare. Det är som att frihet bara gäller vuxna, medan barn och ungdom ska pressas in en skolmall som borde ha gått i pension för många många år sen.

Vad är det för liberalt med att inte tillåtas göra saker i egen takt och vara tvungen att göra skolan i ett enda svep, med samma plan för alla. Så får man kunskap, försöker de inbilla oss. Så vet man snarare var ungdomarna är. Hat. Folkhat. Det ska bli svårare att klara grundskolan, kraven ska höjas och därmed ska fler komma igenom grundskolan, eller? Och det ska vara svårare att komma in på gymnasiet. Ingen ska komma undan eller få andra chans.

Så får man en viss mängd som inte har lära-till-prov-minne, och som kan fylla upp vakanserna i vårdjobben sen, och resten kan fylla upp efter alla ingenjörer och tekniker som går i pension snart. Jag känner igen det från när jag gick ut gymnasiet och de drog in radikalt på utbildningsplatser och krävde skithöga betyg för precis alla universitetsutbildningar - för att vi skulle ut och jobba i barnomsorg, äldrevård, chokladfabriker och städa på tåg.

Jag tycker de nya gymnasieplanerna hade passat bättre idag, 1 april, än igår. Det handlar bara om kontroll och en livsstil som kontrollfreaksen kan kontrollera, mäta, diagnostisera, inte om kunskap på 2000-talet. Pluggskola för betyg ger inte kunskaper. Det vet vi ju. Det ger bara betyg. Man pluggar för betyg och det enda som sen finns kvar är just betygen. Inte kunskapen.

Stenålder. Nä, jag hoppas de unga vågar skapa egna företag och kan använda sin idéer på nya sätt. Industrialismens arbetsschemor och mätningshets har gjort sitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar