22 januari 2007

Hyresrätter och valfrihet i fara

Utförsäljningen av allmännyttans lägenheter har dragit igång. Ett omvandlingskontor har upprättats i Rinkeby, där det finns 9000 hyresrätter, som de boende kan välja att omvandla till bostadsrätter om tillräckligt många kan och vill. Rinkeby står för cirka 10% av stadens bestånd av hyresrätter. De boende erbjuds nu "valfriheten" att välja, säger ansvariga för kontoret.

Det är kommande generationer som inte kommer ha samma valfrihet. Om det inte finns annat än bostadsrätter lär det inte finnas mycket till valfrihet.

Man har bara bostadsrätt att välja på och måste köpa. För moderater är ägande samma sak som frihet.

Alla som bor i bostadsrätt vet att man faktiskt inte äger sin bostad. Man får inte göra vad man vill. Föreningen bestämmer om man t ex får hyra ut eller bygga om. Föreningen kan bestämma att det inte blir några balkonger eller att tvättstugan bara ska vara öppen på dagtid och att cyklar inte får stå på gården. Man äger andelar i bostadsrättsföreningen, som äger huset, där man har borätt. Rätt att bo. Tack.

Om alla de 111 bostadsrättsförening som bildats i allmännyttan i Stockholm också genomför ombildningar till bostadsrätt kommer det finnas 4-5 hyresrättsfastigheter kvar i stan, som allmännyttan fortfarande äger, och det kommer antagligen några kulturskyddade kåkar i Stadsholmen.

Dom som tänkte göra sig en hacka på att köpa bostadsrätt, som går upp i värde, och sen byta till hyresrätt kan ju glömma den strategin. Det kommer inte finnas några hyresrätter kvar.

2 kommentarer:

  1. jag hatar den där jävla bostadsrättsomvandlingskiten. Prisa hyresrätten!!

    SvaraRadera
  2. Materialister! Tror dom blir lyckligare av att låna 2 miljoner, för att bo där man redan bor, samt att få sköta all service själv..

    SvaraRadera