Tema: Främlingsfientlighet
1. Har du på något sätt drabbats av främlingsfientlighet?
Ja, på resor några få gånger. Fick en mobb efter mig en gång. Stenkastad några gånger. På Öland sa lantbrukarna i byn inte ens hej till barnen fastän vi var där varenda sommar och var snälla. Fastlänningar fanns bara inte. Samma skit.
2. Är du engagerad mot främlingsfientlighet? Inte organiserat, men försöker motarbeta det i allt jag gör. Man får bjuda på att vara öppen och icke-exkluderande även om man inte får samma beteende tillbaka.
3. Hur bör vi hantera personer med främlingsfientliga åsikter? Eftersom vi är mer lika än olika, så är särskiljande av människor inlärt och kulturbetingat. Lagstiftning måste hindra från övergrepp. Resten av ansvaret finns ligger hos var och en, liksom att motverka mobbning.
4. Vad är anledningen till att man blir främlingsfientlig?
Rädsla, isolering, okunskap. Brist på erfarenhet från av andra kulturer, otur i kontakten med andra. Hybris. Fördömande av andras livsstilar. Faktiska eller fiktiva hot från yttervärlden eller mot egna privilegier.
Funderingar...
Behovet av att utesluta tycks ligga djupt rotad i vår egen kultur, liksom rädslan för att vara annorlunda och utesluten. Uteslutandet är inte bara faktiskt, som att jobben alltid går till kopior av den som anställer, utan också subtilt, i osynliggörande. Dilemmat är att man genom att anpassa sig till gruppen för mycket osynliggör sig själv.
Vardagsfientligheten kan rikta sig mot alla som upplevs vara utifrån, annan nationalitet, annan ort, annan social grupp, annat tänkande eller religion, annat fotbollslag, annan läggning, kön, ålder osv. Behovet att tillhöra en grupp verkar mer utpräglat hos män.
Social noja (eller fobi är när den tagit över) verkar vara mycket spritt i Sverige. En kombinationen av att själv hålla sig undan andra i rädslan för att faktiskt bli utesluten eller ratad. Folk sitter hemma och trycker. Vågar inte uttrycka åsikter inför andra, tiger, har inget att säga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar