18 juni 2012

Självt är bästa sämst

Man kastas mellan ytterligheter och ypperligheter.

Det finns många väldigt perfekta personer i min påträngande vardag, varje dag, alla shopoholickar som med jagad blick jagar förnyelse av själv och sina hem, i västermalmsgallerian, i ringen, på drottninggatan.

Shoppade loss på fem gardinlängder på hemväg från "jobbet". Plommonfärgade och tunna, kanske för kalla. Vet exakt vilken färg jag söker för att värma upp inljuset härhemma. De kritvita trista himlarna i väntan på trädens grönska är deprimerande.

En iakttagelse är också vilka mängder nypensionärer som verkar leva livets glada dagar på eftermiddagarna. De skrockar omkring i flock och fikar och äter och dricker, efter kulturella aktiviteter på stan. De är givetvis fortfarande rediga människor och duktiga. De lever i par och umgås i par och har så bestämda vanor att de inte behöver mobiltelefoner och såntdär, utom i nödfall. Man har tid att läsa både dagstidningen och någon bok i veckan.

De promenerar, sköter sina trädgårdar, vårdar bilen och båten, åker till sommarstugan, har hund eller katt och vuxna barn och barnbarn, som flyttat till egna lägenheter i andra städer, utan att de själva måste ge upp hus och hem, tvärtom. De kan ha två sommarställen också. Och alla ser likadana ut och har ordentlig jacka och ryggsäck på unisexvis. Enda skillnaden i kroppshyddor och look är damernas välkammade blonda pager.

Det verkar som det är enda generationen som aldrig behövt åma och kråma sig för att lyckas få jobb och göra karriär, och inte behövt vara utbildade, ha studielån, eller ens behövt vara smarta. Det krävdes inte för de att de skulle kunna testa sig fram, och sen sätta standarden och sen sätta reglerna. Min generation skulle misslyckas katastrofalt med att bli likadana. Kanske anpassade, men inte lika rediga och inte lika täta heller.

Men det var nåt annat jag egentligen tänkte på. Släpper bara iväg den här gamla posten från före grönskan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar