31 december 2009

00-tal, äsch

Först på senare tid har det kommit 00-tal-återblickar men vi har inte börjat kalla det sekelskiftet än. Vet inte om det var 1998 man dansade till 1999 med Prince nonstop på Spybar, timme efter timme, samma låt om och om igen. 2000 till 2009. Samma låt.

Nyårsafton 2000 tog jag mig ur influensafeberdimma på över 39 grader till syrran på en malm nordösterut, och det var tunga moln och milleniumfyrverkeriet försvann i ett rökmoln utan like. Vansinnigt kallt var det.

De 100 år gamla sekelskiftshusen, de som sluppit rivningarna på 60-70-talet, de flesta från 10-talet, är nu populärare och dyrare än någonsin, men i dom ska vi totalsanera, riva väggar för öppna 00-planlösningar, hemmabiosystem, hemmagym, hemmaspa, hemmarestaurangkök och badrummen inreds för privatlivets heligaste, toan är den enda platsen men tillåts vara helt ifred, om man nu lever i nåt slags familj eller relation, vilket 70-80 procent av innerstadsstockholmarna inte gör.
Men nån slår i taktpinnen om hur vi ska ha det.

30-40-åringarna verkar mer konservativa än någon, till och med värre än mina föräldrars 30-talsgeneration. Allt ska vara planerat in i minsta detalj, med kärnfamilj, och total ordning och reda inifrån och ut, och bara mer och mer jobb, inte tvärtom som var visionen, och vi runtomkring, yngre och äldre får ta konsekvenserna av att inte passa in i mönster som vi borde ha sluppit för länge länge sen.

Tycker det är tröttsamt med alla listor i alla kanaler. För mig var det här decenniet då jag inte bytte jobb, och flera gånger fick veta att man ju skulle vara glad att man ändå hade jobb, speciellt i min ålder. Ha. För tjejer finns fortfarande ingen lämplig ålder. Man är för ung, för gammal eller för fertil.

Det var IT-boom och crash i början av decenniet, det var 11 september, det var tsunamikatastrofen december 2004. Min bror dog, fast inte i tsunamin utan i mörkret i iskalla Sverige härhemma lite efter.
Och decenniet slutade väl med det som kallas "krisen" fast folk tycks konsumera mer än någonsin. Det finns ingen gräns för hur många och stora skärmar man ska ha. Men vem orkar sitta hemma och bara konsumera media kväll efter kväll?

Folk orkar och har inte tid att träffas live, men hoar och hoar i sociala medier om sin duktighet vid spis och i att hålla allt traditionsenlig och oifrågasatt.

Nej, nu går jag ut.

Skoja bara, ska i badet..

2 kommentarer:

  1. Vi kan bara hålla tummarna för att nästa decennium blir mycket, mycket bättre!

    SvaraRadera
  2. Just precis. Musiken var ju i alla fall cool här och där, men inte på radio precis.

    SvaraRadera