7 juli 2008

1978: Personalgruppsterapi på Klubben för hemlösa


Personalgruppsterapi på Stensnäs kursgård januari -78.


Klubben... Hittar inte enda ord på nätet om "Klubben för hemlösa män" som låg på före detta Tunnelgatan 12 (Olof Palmes gata) i Stockholm. Klubben, som rejält störde alla grannar och näringsidkare omkring på grund av de ofta bråkiga och ibland stinkande herrarna och damerna, som därinne på daghärbärget återvann lite mer av värdighet, med nya rena kläder, lagad mat, underhållning av frälsis ibland, och omplåstring.

Ibland när det plötsligt blev slagsmål fick man leta efter personalen. Stora barska karlar som bara hade gått upp i rök och som borde stått i dörren och hindrat påtända bråkstakar från att ta sig in. Man sprang iväg och letade, hittade ofta personalen på pressklubbenpuben nere på Vasagatan. Det var en aning svårt ibland att skilja "skötarna" från "gästerna", åtminstone för utomstående..


Själv jobbade jag i köket, och gjorde flak med mackor, lagade mat och rörde ihop kantiner med vit eller brun sås, eller stod i kassan.

Vi hade avancerad personalgruppsterapi, där vi satt i cirkel och bråkade med varandra lett av en tereapeut som satt i mitten, eller så hade vi flera dagar på landet med olika typer av utvecklande gruppövningar..
Jag skrev efter varje terapitillfälle ned precis vad som hade hänt. Vem som attackerat vem, vad terapeuten sagt och gjort och hur han provocerat fram bråk och drama. Det var rejält jobbigt och typiskt socialförvaltningen på 70-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar