30 maj 2008

När ägget lossnar


Om nu alla ägg ligger färdigbildade i stockarna och programmerade att kläcka iväg ett varje månad, så borde kvinnans fruktsamma år vara förbestämda. 12-13 ägg per år, men hur länge? Kan man kanske se ransonen med ultraljud? Om en kvinna har 400 ägg och i snitt får två barn kan man undra varför äggdonationer inte tillåts? Några ägg mindre kan inte spela nån roll för en kvinna som redan har barn.

2 kommentarer:

 1. Faktum är att det går åt något/några hundra äggämnen varje månad. Inte bara ett enda.

  Fick jag lära mig när jag genomled IVF-behandlingar.

  Det tar för övrigt 1,5 månad av hormonbehandlingar för att vara redo för äggplockning: först nedåthormoner som försätter kvinnan i klimakteriet och sen uppåthormoner för att det ska mogna så många ägg som möjligt på en gång. Brukar bli 8-22 ägg (alla blir inte befruktade) och varje äggblåsa är ca 2 cm.. Att ta ut äggen gör ont, trots morfin, och äggstockarna är ömma efteråt.

  Det är liksom lite mer besvärligt att donera ägg än spermier..

  SvaraRadera
 2. Tack för informationen. När jag läst om äggdonation har det nog varit rätt okunniga som uttryckt sig. Vilken kvinna vill utsätta sig för sådan hormonbehandling om det inte är väldigt personligt motiverat. Jag trodde det mer var som titthålsutplockning, som när man tar ut gallgrus eller nåt sånt.

  Att donera spermier ter sig som en lek i jämförelse.

  SvaraRadera