10 december 2007

Skrovlig mot jul

Måste bli friskare till imorgon. Sitter i sängen och svettas. Hur ska jag dölja att jag inte har nån röst och hålla igen så att jag inte hostar på de nya kunderna? Vad är bäst: komma förkyld eller ställa in? Hålla mig på avstånd?

Den här mörkaste tiden på året, när förkylningar och flunsor härjar som värst, ska vi trängas på jobb och varuhus, för här ska det fixas och donas och göras klart, och allt ska vara färdigt före jul. Nedräkningen pågår och vi är vid lucka 8 eller 9. Och poff är det den lucia, och så dan före, och poff är de där timmarna på julafton över.

Det var magiskt när man var liten, för det var enda chansen på året att få någon man suktade efter. Man längtade som en galning efter jullov och julafton och levde med sin julkalender. Och hoppades: en barbiedocka eller legosats, eller några fem-böcker och en skiva. Och just på julafton fick man något man aldrig fick annars: full frihet. Man fick vara uppe som dom vuxna, och man skjutsades inte undan.

Men idag, när barnen naturligt ofta får vara med - eller är själva medelpunkten i familjen - och förses med en ström av högklassiga prylar så betyder jul kanske något annat.

Jag önskar verkligen alla ungar att slippa bråk och jobbiga vuxna med sina oändliga konflikter. Men julen sätter relationerna i släkten på sin spets. Vem ska få träffa vem? Vem ska få vara med barnen? Ska barnen vara hos alla eller bara en?

I år ligger i alla fall julen bra ledighetsmässigt. På en måndag. Två lediga dagar innan och två lediga vardagar efter. Ser verkligen fram mot lite ledighet.

1 kommentar:

  1. Håller med dig om att jularna förr var fantastiska..
    Hoppas oxså på att föräldrar tar sitt förnuft till fånga och gör julen till deras.. inte en massa tjafs och bråk.. det senare är så hemskt.. alltid barnen som får lida.. det där med julen och julklappar är barnens högtid.. i lagom portioner så klart.. varför ska allt överdrivas så nu för tiden..
    Ha de fint tjingeling
    Nu kan man inte skriva in sin url/adress till blogger så du får min här:-)
    http://kafferasten.blogg.se

    SvaraRadera