8 november 2007

Antingen eller eller?

Nu slutar vi väl med facebook va? Alex orkar inte bli vampyrbiten längre och det hela är ju så larvigt, eller hur! Nu ska vi också tro att facebook är hemske storebror, fastän många äntligen tagit upp sina sociala kontakter igen, medan vi glömmer den riktiga storebror, och alla register och skit vi förekommer i från vagga till grav ihop med medias gamla makt att styra vad vi ska tänka på och tycka dag för dag.

Mantalsskrivning är en gammal företeelse och vi kan alla lätt identifieras med våra personnummer som vi tvingas lämna ut i tid och otid så fort vi ska boka eller köpa nåt, eller komma in någonstans.. Vi måste alltid ha id-kort på oss för att bevisa vem man är. Det tycker jag är mycket värre än ett foto från resan på facebooken som man vill visa för dom som vill se. Om nån får reda på att jag heter eva och bokar resor på nätet eller gillar frihet men struntar i mode, så gör det inte mig nåt.
Varför skulle annonsörer på nätet vara fulare än de som betalar annonsplats i tidningarna, gör reklam i butiker, i tunnelbana och köpcentrum?

Man får se fördelarna. Klart att massor av informella nätverk är skräcken för storebror. Hur fan ska han kunna övervaka oss om inte allt handlar om registrerat arbete, skatt, godkända föreningar, betalningar och bidrag. Klart att kontrollfreaksen darrar i märgen, och vill registera allt mer, och att de fula fiskarna står i varje vrå med sina syften, alla kategorier. Man får ju vara vaken åt alla håll.
Som vanligt.

Inget nytt under solen alltså.

1 kommentar: