8 september 2007

Hyr ut mitt namn till staten och arbetsgivare

Jag är en anställd och har namn, adress, personnummer, livshistoria, rubbet. Kan nån telefonnumret kan de få vägbeskrivning rakt in i vardagsrummet där just filmen Vägen ut går på tv. Om vi är hemma eller inte vill man inte berätta. "Varning för Tyson" hade vi länge på ytterdörren. Bara så ni vet.

Det diskuteras nu lite om farorna med att folk lägger ut sig på till exempel facebook med en massa personlig information, där man inte vet säkert hur uppgifterna kan komma att används, och EU skissar på lagstiftning för att skydda folk från sig själva och deras vänner.

Jag tycker det är larv. Det är att mörka vad som verkligen pågår.
Folk går med i communities av egen vilja och bestämmer vad de vill visa. Är det verkligen någon fara med att någon ser din musiksmak, dina foton eller får veta hur du mår just nu? Ingen vet ens om du är du eller om du berättar nån sanning eller om det är fejk.

Jag tycker det är mycket värre med den informationen som ligger ute i företags och myndigheters databaser och register, och där man med enkel sökning kan hitta var folk bor och få en karta dit utskriven. Till och med porten finns på bild. Födelsedagen finns där, telefonnummer. Vidare är deklarationen publik, och det finns register för allt. Hur många av oss vet hur lagstiftningen för hur de olika registren kan komma att samköras, och vad som gäller för när man kan få telefonen eller mailtrafiken avlyssnad. Och registreras åsikter, religionstövning, och var och av vem i så fall.
Man orkar inte bry sig.

Försäkringsuppgifter, brottsregister, socialvårdregister, utredningar.. Och så bankerna som vet exakt vilka ekonomiska transaktioner man gör, vad man får in, och var, vad och när man handlar, och telebolagen som kan lista vilka du ringer och fånga upp gamla sms.

Snacka om fara.

Jag tycker att det känns som att namn och födelsenummer är nåt som man lånat ut till arbetsgivare och stat. Vad man har kvar i privatlivet är nåt alias man kan hitta på för att få vara lite ifred. Kanske på en community där man kan träffa folk som har samma intressen? Det är vi medborgare som skulle kräva mer insikt i vad myndigheterna gör, snarare.

2 kommentarer:

  1. "varning för tyson"!!!! hahahaha jag dör, är det verkligen sant? vår pyttelilla blinda apatiska kanin tyson?

    SvaraRadera
  2. Ja, på Maria Skolgata hade vi den skylten på dörren. Kommer du inte ihåg det? Vi hade lika kul åt det hela tiden.

    SvaraRadera