6 januari 2006

Resmålet: Railay beach

Kärt barn har många namn.
Railay beach söder om Ao Nang och en halvtimme från Krabi med longtail-båt har kanske inte så många namn, men desto fler stavningar. Thailändarna själva har inte en susning om hur det ska skrivas med vårt alfabet. Rej li, borde det stå, på svenska.

Byn har två fina stränder i väst, och en ful i öst. Byn ligger i näset mellan östra och västra stranden. Det var från en av finstränderna, Railey West, som bilden vi alla minns är tagen, den med mamman som springer rakt ut mot vågen för att rädda in sin familj.

IMG_1345 IMG_1375
Vågbilden ur SvD:s bilaga ett år efter och samma ställe vid skymning och solnedgång.

Alla överlevde. Alla överlevde på Railay beach, sägs det. Det var vad som sas i de lokala internetforumen i alla fall.

DN har en artikel där Railey omskrivs på ett bra sätt: Krabis sju sagolika stränder.

Jag var där 2004, och stället har något alldeles speciellt. Det fanns något för alla. Dottern hittade thaikompisar i sin egen ålder som var eldjonglörer, jag fick mina skönhetsupplevelser varje dag och kväll, och lite häftig musik som bonus.

IMG_1388

IMG_1347

Syrran fick sola och bli brunare än brun på en av världens vackraste stränder, Prah Nanh, där hon låg på en blå badmadrass och guppade med en tysk kille en vecka.

IMG_1295

På dagarna var man på finsidan och på kvällen på fulsidan. Små ruckel vid vattnet med barer och restauranger. Där låg också de riktigt billiga bungalowerna och rummen. Efter 7-8 ställen kom man till Last Bar. Och där tog det verkligen tvärt slut.

IMG_1245

Längre än så kom man inte. Railey är en udde, men det går inte att komma dit landvägen. Alla varor kommer dit enbart med båt och nånstans i buschen står generatorn och brummar illa. Men det är bilfritt, romantiskt och tyst nästan överallt. Flummigt skulle andra säga. Hisnande vackert. Lugnt. Vilt. Lugnt och vilt i god balans.

IMG_1288
Här lastas en hög cement av på östra sidan när det är flod. Vid ebb ligger strandbrynet flera hundra meter ut.

Där fanns en rätt rolig blandning av wannabe-hippisar från Bankok, den lokala "maffian", backpackers, snygga bergsklättrare och högst vanliga semesterfirare på hela skalan från budget till värsta honey-moon. Till och med på samma resort kunde man bo hyfsat billigt i en stor bungalow med veranda (men inte AC) för 1000 baht, eller välja det tredubbla priset och bo lyxigt. Här är det stället och åker jag tillbaka finns absolut inget bättre alternativ om man nu inte har jorden-runt-backpacker-budget. Bästa stället är Railay Bay Resort : http://www.thai-tour.com/thai-tour/South/Krabi/hotel/railay-bay/index.html

Just det hotellet kan varmt rekommenderas, för hotellområdet sträcker sig från piren på östra sidan till stranden på den västra, och det kändes helt tryggt. Både för barn och kvinnor. De billiga bungalowerna finns inte med i prislistan, förstås, om ni kollat länken. Poolen vid stranden är för alla gäster, oavsett om man bor billigt eller inte och en dusch då och då är inte fel. Solnedgångarna från västra stranden, Railey West, är något av de mest hisnande jag sett.

(Lite om Railey beach eftersom jag ändå berättat att jag dumsurfat på Krabi...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar