7 oktober 2005

Inne ute borta hemma - skitsamma

Bra uttryckt, tycker jag: Tonåringar behöver skyddskänglar.

Och inte bara tonåringarna. Men om man måste skuldbelägga tycker jag att skulden är kollektiv och kulturell. Att vi inte är vuxna att hantera ett måttligt drickande i Sverige.

Att allt antingen är helt förbjudet eller bara för mycket. Och att vi inte ser andra omkring oss utan bara kör på, rakt fram, och i praktiken skiter i andra.

Supa kan man göra i buskarna om man inte kommer in på krogen. Det är alltid lika farligt att bli förvirrad och kanske redlöst berusad ensam i tältet på festivalen, i mörkret i en park eller mitt i city. Man tål sprit olika bra och vuxna vet inte heller alltid sina begränsningar. Som full blir man lätt ilurad andra droger också. Som kan vara dödliga. En ung tjej på Snaps häromhelgen gick omkring och varnade folk för att lämna sina glas obevakade. Hennes 20-åriga kompis hade dött i sömnen ensam hemma för några veckor sen efter att ha fått i sig, antagligen rohypnol, i ölen ute på nåt ställe. Slutade andas.

Vuxna visar ständigt, i praktiken, att fest och roligt alltid är lika med att supa skallen av sig. Vår kultur är tråk tråk tråk tråk tråk supa supa, följt av tråk igen.

I dokusåporna är det speciellt fyllorna som triggar handlingen och de spännande förvecklingarna. Jul, nyår, valborg, midsommar, kräftskivor, helger, varenda helg. Vuxna super, och bråkar, framför allt hemma. Att komma in på krogen hägrar ju för tonåringarna, som har lärt sig vad som är riktigt roligt: festa på charterresan, festa på krogen eller festa ute i naturen med bästa gänget, som i prippsreklamen, där de aldrig nånsin beter sig som folk brukar därute. De varken grälar eller halkar runt på klipporna och ramlar överbord.

Vad gör vi?

3 kommentarer:

  1. Fy fan alltså. Jag skrev också nåt:
    http://stationsvakt.blogspot.com/2005/10/killen-som-frsvann.html

    SvaraRadera
  2. Jag tror vi måste vara ärliga med ungdomarna. Jag växte upp en en miljö som var väldigt hyschhysh om just de farliga sakerna. Vi pratade inte om dem. Jag kom 15 år gammal hem och sov med kläderna på för att jag var för full för att byta om, men ingen sa något. Min bästa vän provade aldrig alkohol eller knark. Hennes pappa väntade hemma varje natt men låtsades att han tittade på TV! Han hämtade oss med bil, gjorde det tydligt att han var intresserad av var någonstans vi var och UMGICKS på ett respektfullt sätt med sin dotter. Hon ville "sköta sig", för hennes pappa brydde sig och var inte rädd att visa det.

    SvaraRadera
  3. Du tar upp ett ämne som vi skulle belysa än mer ...

    Som Calra skriver, vuxna som bryr sig, hämtar, vill veta vart och finns där...att bry sig, att vilja veta vad du gör, ...

    SvaraRadera