28 januari 2005

Framtidens boss en alien

Expressen: Framtidens boss - en morsa
"Framtidens chef äger två viktiga egenskaper:
1. Hon är kvinna.
2. Hon har fött barn."


...och hon har, som jag, antagligen också gått på en Dale Carnegie-kurs eller nåt liknande. Jag blev inte chef men jag fick lite extra insikt om chefer, när de är ibland chefer.

Deltog gjorde potentiella psykopater från alla brancher. Det fanns ett enda ord som dominerade. Ordet jag. JAG vill, JAG ska. Mantrat var JAG KOMMER ATT LYCKAS I MIN KARRIÄR. Kvittar med vad, faktiskt.

Genom att träna story-telling-retorik med huvudbudskapet upprepat på ett visst sätt, och uttrycka nån konkret fördel för lyssnaren att svälja. Vecka efter vecka. Lära sig övertyga. Träna på charm. Låtsas vara empatisk, låtsas brinna för målen. Tala inför publik. Amerikanskt applåderande.

Att vara morsa betyder att man är kvinna och har barn. Som att vara farsa och ha barn. Den stora fördelen med föräldraskap är att man tvingas ha någon annan än sig själv i fokus. De där chefsmammorna som både "lyckas" i karriären och familjen och klarar tusen bollar i luften i sköna hemmet är ruskiga. Såna som måste ha kontroll i varje detalj, men inte bryr sig om. Som inte pratar. Aliens.

Man kan bara göra en sak i taget om det ska bli bra. Med närvaro. Resten är myt. Flera bollar i luften är bara en boll i taget en kort stund.

Det ska vara en bra människa som chef. Om man nu behöver nån chef alls.

3 kommentarer:

 1. Det kanske är medvetet Du skriver "potentiella psykopater"? I så fall vet Du redan att Dina egna intryck bekräftats av forskning på temat... Läskigt att känna till, men lättande på samma gång.

  Förresten... såg Din presentation: "Skulle vara kul att veta om någon läst.". Jag läser Dig regelbundet. Fortsätt skriva!
  Skulle Du ha en (osynlig) räknare som går trögt, beror det på att etableringsfasen kan vara seg för en ny bloggare. Efter ett halvår rullar det loss. Så, verkligen, fortsätt skriva =)

  /Anders
  www.dibbuk.se

  SvaraRadera
 2. Tack för all uppmuntran. Räknare har jag inte ens börjat tänka på. Att få lite stuk på sidan med bilder och kategorisering känns viktigast. Samt åtminstone en läsare ;-J

  Psykopatcheferna har jag hört om, men framför allt fått möta. Artikeln satt upptejpad på kontorets kylskåp.

  Ser fram emot att få tid att följa andras bloggar.

  SvaraRadera
 3. Det är viktigt att välja rätt chef när man jobbar, det ska vara en som inte lägger sig i i vanliga fall, men som agerar lämpligt på beordran (nej, jag menar önskan) ;-).

  Jag undrar om mina analyser kommer att analysera sig själva om jag bara tillräckligt starkt säger mantrat "Jag kommer att lyckas i min karriär", för mig är en lyckad karriär att öka min kunskap hela tiden, helst exponentiellt ...

  /Thebe

  SvaraRadera